Ara...

6 Ocak 2012 Cuma

60 GÜN ÖNCESİNE KADAR K1 YENİLEMEYE GELEBİLİRSİNİZ, 60 GÜNDEN SONRA NE OLUYOR, 60 GÜN NEDİR ?

-Bakanlığın emri ile ve yönetmelikte de belirtildiği üzere, K1 Yenileme işlemi için, yetki belgesinin bitiş tarihinden önceki 60 gün içinde başvuru yapılabilir ama 60 günden daha uzun bir süre varsa yetki belgesinin bitmesine o başvurular kabul edilmez, çünkü belgelere 60 günden daha fazla süre varken yenileme işlemi yapılamaz. Bu yüzden 60 gün öncesine kadar yazılmış, bakanlığın matbu yazısından kaynaklanan bir yanlış anlaşılma sonucu herkes 60 gün önce mi gelmem gerek diyor. Hayır 60 gün önce gelmeniz gerekmez, sadece yetki belgesi bitmeden 60 gün içinde gelebilirsiniz.

-Yetki belgenizin süresi dolduktan sonraki 30 gün içerisinde de yine gelebilirsiniz.
-Yetki belgenizin süresi 30 gün geçtikten sonraki 60 günde de yine gelebilirsiniz.


Peki fark ne? Şimdi onu anlatacağım size;

Yetki belgemizin bitiş tarihi 04.03.2012 olsun.
-60 gün öncesi; 04.01.2012 -> Bu tarihte yenileme için başvuru yapabilirsiniz. Peki böyle erken bir başvuru da kazancınız ne olacak?

1) Yetki belgesinin ücretinin %5ini ödeyeceksiniz.
     -Peki nedir bu %5 olayı?
          -Yetki Belgenizin şuanki fiyatı yani K1'in fiyatı 15.705 TL'dir bu ücretin %5'ini yenileme işlemi için
             ödeyeceksiniz yani 785.25 TL. Bu kadarla bitmiyor ama, her bir araç için 74 TL taşıt kartı ücreti
             vermeniz gerekiyor. Yani 2 aracınız varsa ve K1 yetki belgesini yenilemek istiyorsanız ödeyecğiniz
             tutar(yetki belgesinin bitiş tarihinden önceki 60 gün içinde başvurduysanız)
                                                       785.25+148=933.25 TL'dir.
2) Bakanlığın yoğun yenileme işlemlerinde önceden başvuru yaptığınız için, yenilme işleminiz istediğiniz süre zarfında bitecek.
3)Yetki belgesinin süresi dolunca başvuru yaparsanız, faaliyette bulunmamanız yani nakliyecilik ve kamyonculuk işlerine yenileme işlemi yaptırana kadar ara vermeniz gerekiyor, bu sebepten çalışmanız ve işiniz aksamadan yetki belgenizin yenileme işlemini yaptırırsınız.
                                                Bunlar erken başvurunun kazançlarıdır.

-30 gün sonrasına kadar var birde;
Yetki belgemizin bitiş tarihi 04.03.2012 olsun.
-30 gün sonrası yani 04.03.2012 ile  04.04.2012 arasındaki 30 gün -> Bu tarihte yenileme için başvuru yapabilirsiniz. Peki böyle bir başvuru da kazancınız ya da zararınız ne olacak?
Kazanç;
1) Yetki belgesinin ücretinin %5ini ödeyeceksiniz.
     -Peki nedir bu %5 olayı?
          -Yetki Belgenizin şuanki fiyatı yani K1'in fiyatı 15.705 TL'dir bu ücretin %5'ini yenileme işlemi için
             ödeyeceksiniz yani 785.25 TL. Bu kadarla bitmiyor ama, her bir araç için 74 TL taşıt kartı ücreti
             vermeniz gerekiyor. Yani 2 aracınız varsa ve K1 yetki belgesini yenilemek istiyorsanız ödeyecğiniz
             tutar(yetki belgesinin bitiş tarihinden önceki 60 gün içinde başvurduysanız)
                                                       785.25+148=933.25 TL'dir.
Zarar;
2) Bakanlığın yoğun yenileme işlemleri yüzünden zaman yetersizliğinden yetki belgenizin yenileme işlemi uzayabilir, aylarca faaliyette bulunamaya bilirsiniz

3)Yetki belgesinin süresi dolduğu içni çalışmamanız gerekiyor, eğer ki çalışırsanız ceza yeme olasılığınız yüksek. Cezası 2426 TL'dir.

Yani yetki belgesinin süresi dolduktan sonraki 30 gün içinde de yenileme yapılabiliyor %5 ücreti ödeyerecek ama ÇALIŞMAMANIZ GEREKİYOR.

VEEEE SON OLARAK
Yetki belgemizin bitiş tarihinden sonraki 30 günden sonraki 60 gün yani yetki belgenizin bitiş tarihi 04.03.2012 olsun. sonraki 30 günü yukarıda hesapladık zaten;04.04.2012 olsun. Bu süreden sonraki 60 gün diyoruz yani; 


04.04.2012 ile 04.06.2012 arasındaki 60 günde başvuru yaparsanız ücrette anormal bir değişme oluyor aşağıda hesapladık;
 
1) Yetki belgesinin ücretinin %50 sini ödeyeceksiniz.
     -Peki nedir bu %50 olayı?
          -Yetki Belgenizin şuanki fiyatı yani K1'in fiyatı 15.705 TL'dir bu ücretin %50'sini yenileme işlemi için
             ödeyeceksiniz yani 7852.5 TL. Bu kadarla bitmiyor ama, her bir araç için 74 TL taşıt kartı ücreti
             vermeniz gerekiyor. Yani 2 aracınız varsa ve K1 yetki belgesini yenilemek istiyorsanız ödeyecğiniz
             tutar(yetki belgesinin bittikten sonraki 30 günden sonra gelen 60 gün içinde başvurduysanız)
                                                       7852.5+148=8000.5 TL'dir.
Zarar;
2) Bakanlığın yoğun yenileme işlemleri yüzünden zaman yetersizliğinden yetki belgenizin yenileme işlemi uzayabilir, aylarca faaliyette bulunamaya bilirsiniz

3)Yetki belgesinin süresi dolduğu içni çalışmamanız gerekiyor, eğer ki çalışırsanız ceza yeme olasılığınız yüksek. Cezası 2426 TL'dir.

Ve ödemeniz gerek tutar 950 TL den 8000 TL ye fırlamış durumda, o yüzden yetki belgesi bitiş tarihinden önceki 60 gün içinde bakanlığa başvuru yapıp yenileme işlemlerini yaptırmanız önemli ve çok gereklidir.

75 Ton nedir 25 Ton nedir yetki belgesinin tarihine göre tonaj şartı var mı yok mu ?

-K1 Yetki belgelerinde sadece bu şart vardır. Diğer K2 ve K2* Belgelerde böyle bir zorunuluk bulunmamaktadır.

-Şirketler yetki belgesini ne zaman almış olurlarsa olsunlar, 75 TON istiap haddini sağlamak zorundalar. Bunu 20 yaşından küçük yani en az 1993 model taşıtlarla yük nakli ve ticari araçlarla sağlamalıdırlar.

-Gerçek şahıslar eğer yetki belgelerini 28.02.2006'dan önce aldılarsa yani 350 TL ye aldılarsa, bu yetki belgeleri muafiyetli yani korumalıdır ve bu belgelerde yaş haddi yani 20 yaşından küçük araç olmasına da gerek yoktur. Sadece 1 adet araçlarının olması gerekmektedir. Kamyonet ya da kamyon olması hiç önemli değildir. Sadece 1 tane araçlarının olması gereklidir.

-Eğer muafiyetsizse belgeleriniz, yani 28.02.2006'dan sonra ve 350 TL den daha fazla ücretle aldıysanız, yetki belgeleriniz muafiyetli yani korumalı değildir ve 25 ton istiap şartını hep sağlamanız gerekmetedir. Araç sattığınızda 60 gün içinde yerine yeni araç eklemesi yapmanız gerekmektedir. 30 gün içinde de bilgi vermeniz gerekmektedir. Eğer bilgi vermezseniz 5 uyarı cezası yani 5*74=370 TL ceza yersiniz. Bunu ödemek zorunda değilisiniz, taa ki dönüşüm ve yenileme yaptırmıyorsanız. 31 Aralık 2011 tarihli yeni yönetmelik değişikliğine göre, bu cezaların ödenmesi gerekmektedir.


Sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz, aynı gün içerisinde cevap veririm..

4925 SAYILI KARAYOLU TAŞIMA KANUNU VE KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ

31 Aralık 2011 tarihinde yönetmelikte değişiklik yapılmıştır. Yeni yönetmelik bir çok K1 yenilemek isteyen ve dönüşüm yapmak isteyenlerin canını yakacak şekilde düzenlenmiştir. Yeni yönetmeliğe göre;


-Bir yetki belgesi dönüşümünden sonra ikinci yetki belgesi için 90 gün beklemek gerekli. Yani eskisi gibi K1'i iptal edilenler aynı gün içinde K2'ye geçip sonra yine aynı K1'e dönüşüm yapamıyor. 90 gün beklemesi gerekli ve bu dönüşümlerde sattığınız aracı 60 gün içinde biildirmediyseniz 5 uyarı cezası yani 74*5=370 TL ödemeniz gerekmektedir.

-Bir başka çok önemli madde ise aşağıda yazdığı gibi;


“(2) Yetki belgesini yenilemek isteyen yetki belgesi sahiplerinin yetki belgelerinin geçerlilik süresince karayolu taşımacılık faaliyetlerinin icrası ile ilgili olarak;
a) Çalışanların ücret ve çalışma şartlarına,
b) Şoförlerin çalışma ve dinlenme sürelerine,
c) Araçların ağırlık ve boyutlarına,
ç) Yol ve araç güvenliğine,
d) Çevrenin korunmasına,
e) Mesleki yeterlilik şartlarına,
ilişkin kurallardan; (a), (d) ve (e) bentlerine karşı toplam 15 kez; taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarından herhangi birinin (c) ve (ç) bentlerine karşı toplam 10 kez, çalıştırdığı şoförlerin herhangi birinin (b) bendine karşı toplam 10 kez kusur işlemesinden dolayı idari para cezasına maruz kalmamış olmak sureti ile mesleki saygınlığa sahip olmaları gerekir.”

 -Yani siz 10 defa tonaj cezası yediyseniz yetki belgeniz YENİLENMEYECEK ya da 15 defa Mesleki yeterlilik, ya da yetki belgesizlik ya da yukarıdaki (a d e) maddelerinin birinden ceza yediyseniz, yetki belgeniz yine YENİLENMEYECEK'tir.

 

K1 YENİLEMESİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR? K1 YENİLEME ZAMANIM GELDİ HANGİ EVRAKLARI GÖTÜRMELİYİM?

-Ticaret odasından ya da esnaf odasından alınmış oda sicil kaydı.(Son 6 ay içerisinde olacak)
-Sermaye yazısı 10.000 tl olacak en az. (Esnaf odasından alınacak)
-Satılan araçların satış sözleşmesi, satılmayanların ruhsat fotokopisi.
-Adli sicil kaydı(Son 6 ay içerisinde olacak. (Hürriyeti bağlayıcı, kaçakçılık veya evrakta sahtecilik, Terör vs gibi suçlardan sabıkanız varsa yetki belgeniz yenilenmez)
-Yetki belgemi yenilemek istiyorum gereğinin yapılmasını isterim şeklinde bir dilekçe. (Firma ise kaşeli, imzalı, gerçek kişide sadece ismi ve imzası yeterli)
-Şirketlere özel: Yönetici, Adres vs gibi firmada önemli değişikliklerin 60 gün içinde bakanlığa bildirilmesi gereklidir. Aksi durumda, yetki belgesine değişik sayılarda olmak üzere uyarı cezaları verilmektedir. Her bir uyarı cezası 2012 yılı itibariyle 74 TL dir. Bu yüzden yenileme sırasında, yetki belgesinin alındığı tarihten yenileme gününe kadar geçen süredeki bütün değişiklik yapılan sicil gazeteleri götürülmelidir. Yönetici değişikliği yapıldıysa, yeni yöneticinin imza sirküsünün aslı veya noter onaylısı, kimlik fotokopisi ve adli sicil kaydı götürülmelidir.

Dolbo, Caddy Fiorino Araç Var K2 Almak Zorunda Mıyız? K2 Alınır Mı?

Kullanım amacında yük nakli yazan (hususi ya da ticari) ve cinsi kamyonet olan tüm araçlar yük taşısın ya da taşımasın bu belgeyi almak zorundadır. Bugün itibariyle yıl sonuna kadar ücreti 1 adet araçla birlikte 1251 TL olmuştur. Cezası 2500TL civarındadır. Yani belge cezanın yarı fiyatıdır ve 5 yıllık süreli ile geçerli olarak verilir. Yenileme işlemi her 5 yılda bir yapılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise, aracınızı satınca belgede hiç araç kalmıyorsa 30 gün içinde bildirmeli, 60 güç içinde de yetki belgenize yeni bir kamyonet eklemelisiniz. Kamyonetler içni yetki belgesi K2* yetki belgesidir ve sadece kamyonetler yani 3500 ton ve altındaki araçlar bu belgeye eklenebilir. Araç ekleme sınırı yoktur. Bu belgeye sınırsız sayıda araç eklenebilir. Ticari amaçlı yani naklyie amaçlı kullanılamaz. Şehirler arası ve şehir içi ve il içi yük taşımada bu belgeyi kullanabilirsiniz ama sadece kendi yükünüzü taşımak için kullanabilirsiniz.

Aracınız doblo, caddy, fiorino, land rover, range rover olabilir kamyonet geçiyorsa ve yük nakli kullanım amacı varsa kesinlikle ceza yememek için bu belgeyi almanız gerekmektedir.

K1-K2-K3-K1*-K2* K YILDIZ YETKİ BELGESİ İÇİN BAŞVURU DİLEKÇESİ

GENELDE MÜDÜRLÜKLER BU BAŞVURU DİLEKÇESİNİ VERİR(BAŞVURU FORMUNU İNDİR) AMA SİZ, K1 YETKİ BELGESİ ALMAK İSTİYORUZ DİYE AŞAĞIDAKİ DİLEKÇEYİ DE VEREBİLİRSİNİZ, ONU DA KABUL EDERLER İTİRAZ ETMEDEN.





                                                     T.C.     …./……/…….
                            ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI
                                              ……………….. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

Firmamıza K1 Yetki Belgesi almak istiyoruz. Yetki Belgesinin düzenlenip tarafımıza verilmesini arz ederiz.





Adres:                                                                                                Kaşe/imza


Telefon:   

K3 İÇİN İSTENEN EVRAKLAR

K3 TÜRÜ YETKİ BELGESİ İÇİN İSTENEN BELGELER


1.    BAŞVURU DİLEKÇESİ (Firma yetkilisi tarafından imzalanıp, kaşe vurulacak)(Başvuru Formu Kaşelenirse Yeterli Buna Gerek Yok)
2.    BAŞVURU FORMU (Odamızdan temin edilecek)
3.    ŞAHIS FİRMALARINDA KİŞİNİN, ŞİRKETLERDE İSE FİRMA ORTAKLARI İLE TEMSİLİ YETKİLİ KİŞİLERİN ADLİ SİCİL BELGESİ İLE NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİLERİ
4.    FİRMAYI TEMSİL VE İLZAMA YETKİLİ KİŞİ/KİŞİLERİN İMZA SİRKÜLERİ (Aslı veya noter onaylı suretleri)
5.    TİCARET SİCİL GAZETESİ İLE ODA KAYIT BELGESİ (Belgede Taşımacının Unvanı, Adresi, Kayıt Tarihi, Çalışma Konusu- İştigali, Sermayesi Yazılı Olacak)(İştigal konusu alanında özellikle Nakliyecilik, Kamyoculuk, Kamyonetçilik yazması gerekli yoksa alamazsınız)
6.    KAYITLI OLDUĞU VERGİ DAİRESİNDEN FAALİYET BELGESİ (Kara Yolu İle Yük Taşımacılığı Yapabilir İbaresi Yazılı Olacak )
7.    ŞAHISLARDAN  KİRA KONTRATI, TAPU ÖRNEĞİ VEYA İKAMETGAH, ŞİRKETLERDE İSE KİRA KONTRATI VEYA TAPU ÖRNEĞİNDEN HERHANGİ BİR TANESİ(Adres Beyanı Düzgün Yapılırsa Artık Bir Çok Bölge Müdürlüğü İstemiyor)
8.    GERÇEK KİŞİ  VE TAŞIMA  KOOPERATİFLERİ DAHİL TÜZEL KİŞİLERİN KENDİ ADINA KAYIT VE TESCİL EDİLMİŞ EN AZ  30 TON İSTİAP HADDİNDE EŞYA TAŞIMAYA MAHSUS ÖZMAL TİCARİ TAŞITLARIN FOTOKOPİSİ(1 adet çekici + 1 adet yarı römork yetmez, ancak 2 tane kırkayak kurtarır )
9.    ODA KAYIT BELGESİNDE SERMAYESİ YAZMIYOR İSE KAYITLI OLDUĞU ODADAN EN AZ 5.000 TL  İŞLETME SERMAYE BİLDİRİMİ FORMU.


       NOT:
       1)Yurt içi eşya ve kargo taşımalarında,  K3  yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal kapalı kasa, ticari taşıtların taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.
          

K2 YETKİ BELGESİ İÇİN İSTENEN EVRAKLAR

K2 VE K2* TÜRÜ YETKİ BELGESİ İÇİN İSTENEN BELGELER


1.    BAŞVURU DİLEKÇESİ (Firma yetkilisi tarafından imzalanıp, kaşe vurulacak)(Başvuru Formu İmzalanırsa Yeterli Buna Gerek Yok)
2.    BAŞVURU FORMU (Odamızdan temin edilecek)
3.    ŞAHIS FİRMALARINDA KİŞİNİN, ŞİRKETLERDE İSE FİRMA ORTAKLARI İLE TEMSİLİ YETKİLİ KİŞİLERİN  NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİLERİ
4.    FİRMAYI TEMSİL VE İLZAMA YETKİLİ KİŞİ/KİŞİLERİN İMZA SİRKÜLERİ (Aslı veya noter onaylı suretleri)
5.    ÖZMAL OLARAK KAYITLI RUHSATLARIN FOTOKOPİLERİ(Hususi ya da Ticari Yük Nakli Yazacak Kullanım Amacında)
6.    VERGİ LEVHASININ FOTOKOPİSİ(Gerçek Kişilerde Gerek Yok)
7.    ŞAHISLARDAN  KİRA KONTRATI, TAPU ÖRNEĞİ VEYA İKAMETGAH, ŞİRKETLERDE İSE KİRA KONTRATI VEYA TAPU ÖRNEĞİNDEN HERHANGİ BİR TANESİ(Artık İstenmiyor)



NOT:
1) K2 yetki belgesi türleri için taşıtların motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunlu değildir.
2) K2* Yetki Belgelesi almak  için Vergi Levhası şartı bulunmamaktadır.
       3) K2 yetki belgesine kamyon ve kamyonetler eklenebilirken ; K2* yetki belgesine sadece azami yüklü     
       ağırlığı  3.500 ’ü geçmeyen kamyonetler eklenebilir.

K1 YETKİ BELGESİ İÇİN İSTENEN EVRAKLAR

K1 VE K1* TÜRÜ YETKİ BELGESİ İÇİN İSTENEN BELGELER

1.    BAŞVURU DİLEKÇESİ (Firma yetkilisi tarafından imzalanıp, kaşe vurulacak)(Başvuru Formu İmzalanıp, Kaşelenirse Gerek Yok)
2.    BAŞVURU FORMU (Odamızdan temin edilecek)
3.    ŞAHIS FİRMALARINDA KİŞİNİN, ŞİRKETLERDE İSE FİRMA ORTAKLARI İLE TEMSİLİ YETKİLİ KİŞİLERİN ADLİ SİCİL BELGESİ İLE NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİLERİ
4.    FİRMAYI TEMSİL VE İLZAMA YETKİLİ KİŞİ/KİŞİLERİN İMZA SİRKÜLERİ (Aslı veya noter onaylı suretleri)
5.    TİCARET SİCİL GAZETESİ İLE ODA KAYIT BELGESİ (Belgede Taşımacının Unvanı, Adresi, Kayıt Tarihi, Çalışma Konusu- İştigali, Sermayesi Yazılı Olacak)(İştigal Konusunda Kamyonculuk,Kamyonetçilik ya da Nakliyecilik Yazmalı Yoksa Sorun Çıkabilir.)
6.    ODA KAYIT BELGESİNDE SERMAYESİ YAZMIYOR İSE KAYITLI OLDUĞU ODADAN EN AZ 10.000 TL  İŞLETME SERMAYE BİLDİRİMİ FORMU
7.    ŞAHISLARDAN  KİRA KONTRATI, TAPU ÖRNEĞİ VEYA İKAMETGAH, ŞİRKETLERDE İSE KİRA KONTRATI VEYA TAPU ÖRNEĞİNDEN HERHANGİ BİR TANESİ
8.    VUKUATLI NÜFUS CÜZDANI ÖRNEĞİ ( NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN )(Gerek yok nüfus cüzdanı yeter)
9.    KAYITLI OLDUĞU VERGİ DAİRESİNDEN FAALİYET BELGESİ.(Kara Yolu İle Yük Taşımacılığı Yapabilir İbaresi Yazılı Olacak )
10.    K1 YETKİ BELGESİ İÇİN ŞAHISLARIN 25(1 adet çekici+1 adet yarı römork ya da 2 tane kırk ayak) TON İSTİAP HADDİNİ(20 yaşından küçük araçlar) DOLDURAN KENDİ ADINA KAYITLI ÖZMAL TİCARİ TAŞITLARIN RUHSAT FOTOKOPİLERİ. ŞİRKETLERİN 75 TON İSTİAP HADDİNİ DOLDURAN ŞİRKET ADINA KAYITLI ÖZMAL TİCARİ TAŞITLARIN RUHSAT FOTOKOPİLERİ.

     NOT:
     1)Yurt içi eşya  taşımalarında,  K1  yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari   
     taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.
     2) K1 yetki belgesine kayıt edilecek taşıtların, motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil  
     edilmiş olmaları zorunludur.
     3) K1 yetki belgesine ticari kamyon ve kamyonetler eklenebilirken ; K1* yetki belgesine sadece azami yüklü  
     ağırlığı  3.500 ’ü geçmeyen kamyonetler eklenebilir. K1* belgede istiap doldurma zorunluluğu yoktur.          
NOT2: K1* Yetki Belgesinde artık 10000 TL sermaye yazısı istenmiyor tebliğ ile değişti. Artık K1* belgesi almak isteyenler sermaye yazısı götürmek zorunda değil.