Ara...

6 Ocak 2012 Cuma

75 Ton nedir 25 Ton nedir yetki belgesinin tarihine göre tonaj şartı var mı yok mu ?

-K1 Yetki belgelerinde sadece bu şart vardır. Diğer K2 ve K2* Belgelerde böyle bir zorunuluk bulunmamaktadır.

-Şirketler yetki belgesini ne zaman almış olurlarsa olsunlar, 75 TON istiap haddini sağlamak zorundalar. Bunu 20 yaşından küçük yani en az 1993 model taşıtlarla yük nakli ve ticari araçlarla sağlamalıdırlar.

-Gerçek şahıslar eğer yetki belgelerini 28.02.2006'dan önce aldılarsa yani 350 TL ye aldılarsa, bu yetki belgeleri muafiyetli yani korumalıdır ve bu belgelerde yaş haddi yani 20 yaşından küçük araç olmasına da gerek yoktur. Sadece 1 adet araçlarının olması gerekmektedir. Kamyonet ya da kamyon olması hiç önemli değildir. Sadece 1 tane araçlarının olması gereklidir.

-Eğer muafiyetsizse belgeleriniz, yani 28.02.2006'dan sonra ve 350 TL den daha fazla ücretle aldıysanız, yetki belgeleriniz muafiyetli yani korumalı değildir ve 25 ton istiap şartını hep sağlamanız gerekmetedir. Araç sattığınızda 60 gün içinde yerine yeni araç eklemesi yapmanız gerekmektedir. 30 gün içinde de bilgi vermeniz gerekmektedir. Eğer bilgi vermezseniz 5 uyarı cezası yani 5*74=370 TL ceza yersiniz. Bunu ödemek zorunda değilisiniz, taa ki dönüşüm ve yenileme yaptırmıyorsanız. 31 Aralık 2011 tarihli yeni yönetmelik değişikliğine göre, bu cezaların ödenmesi gerekmektedir.


Sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz, aynı gün içerisinde cevap veririm..

8 yorum:

  1. iyi akşamlar
    K1 belgesini alış tarihimiz 25.10.2005tir. Şuan 2 kamyonumuz var ve 25 ton değerini tamamlayabiliyoruz. Ama araçlardan birini satıp sadece 1 kamyonla devam etmek istiyoruz. O zaman 25 ton değerinin altına düşeceğiz. 2 ay sonra K1 belgemizi yenilemek için başvuru yapıcaz. 25 tonu sağlayamadığımız için yenileme imkanımız yok mu? Yardımınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. 28.02.2006 tarihinden önce alınan K1 yetki belgeleri muhafiyet kapsamındadır. Bu sebepten, eğer belgenizde devir işlemi yapılmadıysa yani babanızdan/eşinizden(birinci derece akrabanızdan) devir almadıysanız yetki belgenizde muhafiyet koruması hala var olmaktadır. Gerçek kişilerde muhafiyetli belgelerde 25 TON SAĞLAMA ZORUNLULUĞU YOKTUR. Yetki belgenizi gönül rahatlığı ile yeniletmeye gidebilirsiniz. Yetki belgenizde yenileme işlemi sırasında ve yenileme işleminden sonra sizde aranacak tek şart "bir birim araç" şartıdır aynı zamanda bu bir birim araçta 20 yaş zorunluluğu da aranmamaktadır. Yani yetki belgenizde sürekli 1 adet araç bulundurmanız gerekmektedir. Eğer aracınızı satarsanız bakanlığa 30 gün içinde bilgi vermek ve 60 gün içinde de yeni aracı eklemek zorundasınız.. Yardımcı olduysam ne mutlu, kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim peki yenileme işleminde 2 aracımız olursa ve daha sonra bu araçlardan birini satıp tek araca düşersek ve tek araçla çalışırsak yenileme sırasında 2 aracımız olduğu için daha sonra 1 araçla çalışmamız sorun olur mu? yoksa yine muafiyet kapsamında olur muyuz?

    YanıtlaSil
  4. Yenilemeden sonra araç satmanızın bir önemi yok. Yetki belgenizde 1 tane aracınız kalsın ve sattığınız aracı bakanlığa 30 gün içinde satış sözleşmesi ve taşıt kartının aslıyla birlikte bildirin yeterli. Ancak yenilemeden sonra belgede hiç araç kalmayacak şekilde araç satışı yaparsanız o zaman sorun olur. K1 yetki belgesinde hiç araç kalmayacak şekilde satış yaptığınız zaman, sattığınız aracın satış sözleşmesi tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yerine yeni bir adet araç eklemeniz gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  5. k1 350 tl ye alınmış babamın adına bir tane 10 teker kamyonumuz var kendi üzerime alırsam k1 den hangi şartlara tabi olurum bn oğluyum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. K1 belgesi için 30 ton azami yüklü ağırlık şartını sağlamanız ve korumanız gerekir. Yani aracınız en az yüküyle beraber 30 ton olmalıdır. YÖnetmelik değiştiği için bu tonajı belgeyi devralırken hemen sağlamanız gerekir. Eskiden bir yıl içerisindeydi.

      Sil
  6. 2006 dan önce rahmetli babamin belgesi var ben 2010 devir aldim 2 tane araç vardi biri yaşi doldu sattim bende 1 tane 10 teker kaldi ben 30 tonu tamamlamam gerekiyormu

    YanıtlaSil